Kayseri’nin önemli isimlerinden Ali Rıza Özderici’nin kızı ve Postaağası ailesinin gelini olan Necmiye Özderici Postaağası, 18 yıl önce eşinden ve ailesinden gelen, "Çalışmak ayıp, günah" baskısına rağmen başladığı mantıcılık işini, bugün Kaşık-La markasıyla İstanbul, İzmir ve Kayseri’de bulunan 6 restoranda sürdürüyor.
Restoran zinciriyle mantıcılıkta bir marka haline gelen başarılı kadın girişimci Postaağası, eşinin Toyota Bayisinde, "ortalıkta görünmemek" şartıyla ve sıfır sermaye ile başladığı mantıcılık öyküsünü şöyle anlattı:
"Kayseri’nin tanınmış ailelerinden birinin kızıyım. Kız meslek lisesi mezunuyum. Çalışmayı hep çok sevdim, ama 18 yıl önce Kayseri’de bir kadının çalışması ayıp, günah olarak nitelendiriliyordu. Eşimin işletmesinde satın alınan her arabanın ardından mantı hediye etmeyi önerdim. Bir şeyler yapmak istiyordum. Eşim ve ailem kesinlikle karşı çıktı. Eşim ’elinin hamuruyla erkek işine karışma’ dedi. Kulak arkası ettim. Daha sonra ’ortada görülmemek’ şartıyla eşimi ikna ettim. 38 yaşında iş hayatına atıldım. 10 yıl ismim yoktu. Mantım çok beğenilince öğle yemeği çıkarmaya başladık. Daha sonra talep iyice artınca akşam yemekleri de vermeye başladık. Tüm bunlar olurken eşimin ve benim ailemden tepkiler aldım. Annem, ’Utanıyorum, mantı yapıp satma. Ne kadar kazanıyorsan ben sana vereyim" dedi.
Çevresinin telkinlerini dinlemediğini belirten Necmiye Özderici Postaağası, "Onlara her mesleğin bir onuru olduğunu çalışmak istediğimi söyledim. Başka bir mesleğim yoktu. En güzel yapabileceğim şey buydu. Daha sonra gurur duymaya başladı.İstanbul, İzmir ve Kayseri’de ikişer restoranım var. Eşimin iş yerinde açtığım ilk restoranda şimdi bin kişi kapasiteye getirdildi. Üç kız annesiyim. Amerika’da okuyan kızım Gamze, İstanbul’daki restoran başında. Diğer kızım Fide, Kayseri’de. Çok iyi eğitim aldılar ve beraber çalışıyoruz. Bunların hepsini ailemden eşimden tek kuruş almadan yaptım. Divan ve Real ile Metro marketler zincirine de ürün veriyoruz" dedi.
kaynak: Hürriyet
0 comments