Sivas'ın tek kadın muhtarı olan Seyrantepe Mahallesi Muhtarı Gülşen Yalçın, mahalledeki ihtiyaç sahibi vatandaşlara yardım edebilmek için eski muhtarlık binasını imece evi olarak düzenledi. Mahallede maddi durumu iyi olan ailelerden aldığı giysi ve diğer yardımları imece evindeki tezgahlara yerleştiren Yalçın, toplanan bu yardımları muhtarlığa yardım talebinde bulunmak için gelen vatandaşlara veriyor.
Yoksul vatandaşların imece evinden ihtiyaçlarına göre yardım alabilmelerini sağlayan Yalçın, mahalle sakinlerinden temiz ve ütülü olarak aldığı giysilerinin dağıtımını da burada yapıyor. Muhtarlığa başlarken ilk hedefinin ihtiyaç sahibi ailelere, çocuklara ulaşabilmek olduğunu belirten Yalçın, kendisinin de ihtiyaçlı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldiğini söyledi.
Yardımın önemini bildiğini ifade eden Yalçın, ''Babamın ve dedelerimin bize öğrettiği 'bir lokma ekmeğin de varsa 40 kişiyle paylaş' felsefesiyle bu kültürü mahallemizde yürütüyoruz'' dedi. Sivas Belediyesinin yeni muhtarlık binası yapmasının ardından boşalan binayı değerlendirerek imece evini açtıklarını ifade eden Yalçın, burada ikinci el giysiler, gıda, ders ve hikaye kitapları gibi mahalle sakinlerinin getirdiği birçok yardımı ihtiyacı olan ailelere dağıttıklarını söyledi.
İmece evinin insanlar arasındaki yardımlaşmayı güçlendirdiğini belirten Yalçın, "Ben muhtar olmadan öncede insanlara nasıl yardım edebilirim diye hep düşünüyordum. Ancak muhtar olunca bu düşüncemi uygulamaya geçirmek daha kolay oldu. Burada eskiden muhtarlık binası olarak kullanılan küçük bir kulübe vardı. Ben burayı yeniden düzenledim ve imece evine dönüştürdüm. Mahalleliden ihtiyaçlı ailelere verilmek üzere kullanılmış ya da kullanılmamış kıyafetler, ayakkabılar ve kitaplar toplayarak imece evine koydum. İnsanlar alıştı ve bu uygulamayı memnuniyetle karşıladı. Artık insanlar kullanmadıkları eşyalarını imece evine getiriyor. İhtiyaçlı ailelerde bana geliyor ve ben onlara imece evinin anahtarını veriyorum. Gururları incinmesin diye ben yanlarında gitmiyorum. Onlar anahtarı alıp gidiyorlar ve ihtiyacı olan şeyleri oradaki raflardan alıyorlar ve anahtarı tekrar bana getirip veriyorlar." dedi.
Yardım yaparken gıda ve kitap konusunda yetersiz kaldıklarını anlatan Yalçın, ''Üniversiteye hazırlanan öğrencilere kaynak kitap ve özellikle gıda konusunda eksikliğimiz var. Bu tür yardımları daha çok bekliyoruz'' diye konuştu.
Yalçın, sadece kendi mahallesinde değil, diğer mahallelerdeki insanlara da yardımcı olduklarını kaydetti.
kaynak:DHA
kaynak:DHA
0 comments